Napelemes rendszer telepítése

SAJTÓKÖZLEMÉNY

NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE ZALAHALÁP TELEPÜLÉSEN

19 551 131 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével korszerűsítették a Zalahaláp Község Önkormányzat fenntartásában működő Önkormányzat, Óvoda és Művelődési ház villamos energia rendszerét. A fejlesztés célja az ingatlanok fenntartási költségeinek, elsősorban a villamos energia költségek csökkentése megújuló energiaforrás segítségével.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Zalahaláp Község Önkormányzata több mint 43 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erőforrás segítségével történő korszerűsítésre.

A projekt keretében a napelemes rendszer telepítésére három épületen került felszerelésre. A Önkormányzat épületére kerülő technológia 24 darab KS-250 P napelem modulból áll, melyek felszerelésre és beüzemelésre került, a napelemek által felvett energiát pedig 1 darab Fronius SYMO 6.0-3-M inverter tölti vissza a hálózatra. Az Óvoda épületére 63 darab KS-250 P napelem került felszerelésre, s beüzemelésre, amelyhez egy darab Fronius Symo 15.0-3-M light inverter kapcsolódik s a felvett energiát visszatölti a hálózatra. A Művelődési ház épületére 22 darab KS-250 P napelem modul kerül felszerelésre, és 1 darab Fronius Galvo 2.5-1 light inverter tölti vissza a hálózatra az energiát.

A projekt közvetlen célja, hogy a fenti épület működési költségeit csökkentse, így a projekt eredményeként az Önkormányzat működési költségekre fordított kiadásai csökkennek. Az épület tetőszerkezetére 27,25 kW-os beépített napelem teljesítményű hálózatra köthető háztartási kiserőmű kiépítése megtörtént, ezzel jelentősen csökkentve a fenntartási költségeket.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekből adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsősorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentősen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.

A projekt a Széchenyi 2020 Program keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A közlemény innen tölthető le PDF formátumban.